Mısır Gezisine Devam...

Mısır'da bir tapınak
Edfu tapınağındaki ziyaretimizi bitirince faytonlarla gemimize geri döndük ve hemen yol almaya başladık. Bu arada küçük bir not eklemek istiyorum. Rehberler Mısır'da sizi her yalnız bıraktıklarında, örneğin faytona bindirip gönderdiklerinde, size hizmet verenlere hiçbir şekilde para vermemenizi tembihliyor. Her birinin parasının önceden ödendiğini ama yine de onların sizlerden para isteyeceklerini unutmayın. Gerçekten çok fakirler ve her fırsatı değerlendiriyorlar. Mesela, rehberinizin sizi götürüp bindirmediği taktirde deveye binmemenizi öneririm çünkü istedikleri parayı alana kadar sizi deveden indirmedikleri oluyormuş. Saatlerce deve üzerinde gezebilirsiniz ;)

Tanrı Horus
Sağdan ikinci şahin tanrı Horus.
Gemimiz yola çıktığında öğle yemeği vakti gelmiş ve yemek zili sesleri koridorlarda duyulmaya başlanmıştı. Biz yemeğimizi yerken Kom Ombo Tapınağı'na yaklaşıyorduk.
Yukarıda Kom Ombo Tapınağı'nın uzaklardan bir görüntüsünü görüyorsunuz. Daha önce bahsettiğim gemimizde bulunan havuz da burada çıkmış. Yani mayo almadan gitmeyin ;) Kom Ombo Tapınağı'nın bir yanı timsah tanrı Sobek'e, diğer yanı da şahin tanrı Horus'a adanmış. İki tanrı tarafından paylaşılan tek tapınakmış ve bu yüzden her şey çift olarak yapılmış.

Timsah Tanrı Sobek
Timsah tanrı Sobek
Her tapınağın bir amaç ve halka hizmet için yapıldığını söylemiştim. Burada da halka tıbbi yardım ve bilgilendirme yapılıyormuş. Duvarlarında günümüzde kullandığımız tıbbi gereçlerin neredeyse hepsi çizili halde bulunuyor ve bunları görünce insan gözlerine inanamıyor. Mesela kadınlara tek başlarına nasıl doğum yapacaklarını, çocuklarını nasıl emzirmeleri gerektiğini çizimlerle göstermişler. 

Tapınaklarda resmedilen doğum sahnesi

1 ile işaretlediğim bölümde bir annenin çocuğunu emzirişinin tasviri bulunuyor. 2 ile işaretli kısım da ise bir doğum sahnesi var. Daha detaylı resimlerimi maalesef bulamadım, bulursam ekleyeceğim.

Tapınaklarda resmedilen tıbbi gereçler

Yukarıdaki resimde de rehberimizin işaret çubuğunun arkasındaki tıbbi gereçlerin tasvirlerini görebilirsiniz. Bu inanılmaz görüntülerden sonra yine gemimize geri döndük ve gece gemimizde yerel kıyafetlerle katılacağımız Galabia Partisine hazırlanmaya başladık. O muhteşem geceden bir kare eklemeden de olmaz.

Galabia Gecesi

Bu geleneksel kıyafetler öylesine ferahtı ki hepimiz oradakilerin neden bu tip kıyafetlerle dolaştıklarını anlamış olduk. Nil Nehri'nde bir gün daha böyle geçmiş oldu. Sırada daha neler var neler...




Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.