Kahire'de Ne mi Yapılır?

Kahire - Mısır

Son günümüzde gemimizde erken bir kahvaltı yaptıktan sonra uçakla Kahire'ye geri döndük. Gemimizden ayrılmamız çok hüzünlü oldu. Gemi mürettebatına hem çok alışmıştık hem de onları çok sevdik. Yuva gibi olmuştu bize. Dualar eşliğindeki uçak seyahatimizin ardından bütün ülkelerin müzelerine beş basan müze Kahire Müzesi'ne doğru yola çıktık. Bu müze hem anlat anlat hem de gez gez bitmez, biliyorsunuzdur. Yüzlerce yıl öncesinin yüzlerce, hatta binlerce eseri duruyor orada. Tabii hala duruyor mu bilemiyorum çünkü Mısır'daki isyanlar esnasında müzenin yağmalandığı haberleri çıkmıştı. O haberi duyunca içim cız etmişti inanın. Kısıtlı zamanımız nedeniyle her tarihi eseri istediğimiz kadar inceleyip, izleyemedik ama dediğim gibi öyle yapsak da bitirmek haftalar-aylar alır hatta alıyormuş. Tahmin edeceğiniz gibi burada da resim çekmek yasak olduğundan maalesef resim ekleyemiyorum.

Kahire - Mısır

Kahire - Mısır

Müze gezisiyle yüzyıllar öncesine gittikten sonra öğle yemeği için Kahire'deki Hard Rock Cafe'ye gittik ve ağzınıza layık bir açık büfeyle karınlarımızı doyurduk. Sırada ne var? Tabii ki piramitler ve sfenks :)
Mısır
Piramitlere böyle dokunduk hepimiz. Onları görmek çocukluğumdan beri belki de en çok istediğim şeydi ama tapınakları gezdikten sonra burada öyle çok şaşkınlık ya da heyecan yaşamadım. Piramitleri önünüze aldığınızda sanki kocaman bir çölün ortasındaymışsınız gibi hissediyorsunuz ama öyle değil maalesef. Piramitler şehrin hemen dibinde, çöl ortasında falan değil. Bu da biraz hayal kırıklığı yaratıyor çünkü o güne kadar öyle resimler görmüştüm ki piramitlerin ıssızlığın ortasında bir yerde olduklarını sanıyordum. Yani resmin nereden çekildiğiymiş önemli olan. Bir de Mısır'da genel kanının aksine onlarca irili ufaklı piramit varmış. Bu üçünün bu kadar tanınmasının özelliği de en son ortaya çıkmaları, büyüklükleri ve içlerinden çıkan tarihi eserlerin önemiymiş. İçlerinde hala girilemeyen odalar varmış. Bubi tuzakları falan doğruymuş. Eh ne yapsın firavunlar? Adamların mezarları o kadar çok soyulmuş, rahatsız edilmiş ki tuzak kurmuşlar artık kimse giremesin diye.
Mısır

Mısır

Mısır

Mısır
İşte Mısır'ın 4 yıldızı, Keops - Kefren - Mikerinos ve Sfenks

Mısır
Buradan sonrası da her turda olduğu gibi alışveriş bölümüydü. Bizleri Papirüs üzerine resim yapılan bir atölye ye götürdüler. Önce gerçek papirüsün nasıl napıldığını, nasıl işlemlerden geçtiğini öğrendik sonra da bir şeyler alalım diye tabloların yanına uğurlandık :)

Mısır

Papirüs atölyesinin ardından bir parfüm dükkanına gittik. Mısırlıların parfüm konusunda çok ileri olduklarını orada öğrendim.Dükkan içerisinde aklınıza gelebilecek her şeyin esansları vardı. Bazı hazır kokular bizlere tanıtıldı sonra da istediğimiz esansları karıştırarak kendimize parfüm yapabilme olanağı tanındı. Tabii ücreti karşılığında :)
Son gecemizde de önce piramitler ve sfenks üzerinde Mısır tarihinin anlatıldığı bir lazer ışık gösterisine katıldık ve ardından Kahire'de bir meydan da Mısır'ın o değişik yaşam tarzını son kez içimize çektik. Dilerim dileyen herkes bu tarihi görme şansına erişebilir.

Mısır

Mısır

Mısır

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.