Çılgın Kalabalıktan Uzak - Far From The Madding Crowd

Thomas Hardy'nin 1874 yılında kaleme aldığı Çılgın Kalabalıktan Uzak - Far From The Madding Crowd bir kez daha sinema perdesini renklendirdi. Halen kitabını okumamış olsam da bu kez filmi izledim. Bathsheba Everdene'in her anlamda ayakta kalma mücadelesini konu alan Çılgın Kalabalıktan Uzak kimilerine Issız Adam'dan bir repliği de anımsatacaktır ;)

Yaşadığı dönemin kadınlar için kabul gören hiçbir formuna uymayan Bathsheba, bir gün kendisine amcasından bir çiftlik miras kaldığının haberini alır. Özgürlüğüne sonuna kadar düşkün olduğundan yaşı gelmiş olmasına rağmen hiçbir erkekle de evlenmemiştir. Filmde en çok ilgimi çeken Bathsheba ile evlenmek isteyen her erkeğin ona "piyanon da olacak" teklifini yapıyor olmasıydı. Kadınlar o dönemde ev işlerini yapan, kocasının tüm ihtiyaçlarını karşılayan, boş vakitlerin de ise piyano çalan kadınlar olarak görülüyordu. Fakat artık Bathsheba'nın kendi piyanosu vardı ve erkekler ona başka tekliflerle gelmek zorundalardı. 

Aslında daha ona miras kalan çiftliğin haberini almadan gönlünü kaptırdığı Gabriel Oak'la, adeta sihirli olaylar zinciri sayesinde yeniden buluşuyor fakat hem kendisini telim edemediğinden hem de artık konumlarının farklı olduğundan birlikte olamıyorlar. Birbirlerini mıknatıs gibi birbirlerine çekseler de Bathsheba elbette ki onun değerini anlayabilmek için hatalar yapıyor.

Para olmazsa sevgi de olmaz görüşünün hakim olduğu günümüzde maalesef ki bunun peşi sıra gelen sevgi yoksa para da mutluluk getirmez fikrine hep sırtımızı dönüyoruz. Konumların bir anlam ifade etmediği bir dönemin gelmesini bir kez daha dilediğim Çılgın Kalabalıktan Uzak adeta yine bana bu fikrimi hatırlatıyor. Kararsızlığı ve bağlanamama sorunu yüzünden üç erkek arasında gidip gelirken belki de en kötü seçeneği seçerek hayatının bir dönemini cehenneme çeviriyor.

Gabriel ise her ne kadar zamanı geldiğinde gideceğini ona söylese de her denemesinde kendisini yeniden Bathsheba'nın yanında buluyor. Peki ya bütün bu çiftlik yaşamı, zorlu hava koşulları, sorunlu bir evlilik, ona gönlünü kaptıran zengin yan komşu ve Gabriel arasında bir kaosa sürüklenen Bathsheba ne mi yapıyor? Hayatının doğrusuna hiç bırakmamacasına sarılıyor...

Çılgın Kalabalıktan Uzak'la zaman makinesine binip geçmişe gidecek ama yaşananların ne kadar da günümüzden olduğuna şaşıracaksınız. Keyifli seyirler dilerim.

2 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.